Hoge kwaliteit

Alle thee ter wereld komt van een en hetzelfde plantje, de camellia sinensis. Maar waarom is er dan zoveel verschil in kwaliteit en smaak? Dat heeft te maken met het gebied waar de thee groeit, denk hierbij aan de weersomstandigheden en de kwaliteit van de grond. Ondanks dat het gebied een grote rol speelt, bepaalt het menselijk handelen en het productieproces van thee ook voor een groot deel de kwaliteit. 

Laten we beginnen met de plukmethode, de meest voorkomende methoden zijn: hand geplukt en machinaal. Losse thee wordt met de hand geplukt en dat betekent dat oude en rotte blaadjes niet meegenomen worden. Het selectieproces van hand geplukte theeblaadjes is dus veel nauwkeuriger en op deze manier bereiken alleen de beste theeblaadjes jouw kopje thee. De machinale plukmethode, die veel bij theezakjes gebruikt wordt, plukt alles en maakt daarbij geen selectie tussen goede en slechte theeblaadjes. Daarnaast zorgt deze plakmethode voor een metalige smaak.

De verwerking van thee staat vaak ter discussie. In een uitzending van De Keuringsdienst van Waarde bleek dat deze discussie terecht is. Zij ondervonden dat producenten van theezakjes (veel) suiker aan de thee toevoegen, dit deden zij niet alleen aan thee ‘met een smaakje’ maar ook aan de bekende ‘pure’ groene thee. Al deze toegevoegde suikers zijn nergens voor nodig en slecht voor de gezondheid.

Meer smaak

Ook hier geldt dat het productieproces en de verpakking van thee de smaak bepalen. Gedurende het productieproces van theezakjes worden theeblaadjes met machines gemalen tot fijn poeder, dit is het poeder wat je in jouw theezakje ziet. Het malen van theeblaadjes zorgt ervoor dat de thee smaak verliest, super zonde! Een groot deel van het poeder in een theezakje bevat dus weinig tot geen smaak. Daarnaast zorgt het theezakje ervoor dat de thee ‘opgesloten’ zit. Thee in een theezakje heeft geen ruimte om te bewegen en daardoor kan smaak niet optimaal ontwikkeld worden. Bij losse thee is dat wel zo, door losse thee middels een theezeefje te laten trekken geef je de theeblaadjes voldoende ruimte om te zwemmen, open te klappen en smaak te ontwikkelen. Op deze manier komen alle smaken en voedingsstoffen in het water terecht, en dat proef je!

​​Losse thee is zuinig

Losse thee is zuiniger dan theezakjes. Door de hoge kwaliteit heeft losse thee veel smaak. Dit betekent dat je minder thee nodig hebt voor hetzelfde kopje thee. Daarnaast kun je losse thee vaker hergebruiken, met een portie kun je vaak meer dan drie kopjes thee zetten.

Losse thee is gezond

Zoals ik eerder vertelde bestaat losse thee alleen uit echte ingrediënten, is losse thee niet bewerkt tijdens het productieproces en bevatten daarom ook geen toegevoegde suikers. Daarnaast heeft losse thee veel meer antioxidanten, polyfenolen en vitaminen dan theezakjes. Dit komt omdat deze gezonde voedingsstoffen tijdens de productie van theezakjes voor een groot deel verloren gaan.

Kortom, losse thee heeft veel voordelen ten opzichte van theezakjes. Maar de ervaring heeft ons geleerd dat horecazaken pas overstappen op losse thee nadat zij zelf het verschil hebben ervaren. Daarom vraag ik jou om losse thee gewoon een keer te proberen en dan weet ik zeker dat je nooit meer anders wil.

Mark van den Bogaart
Theesommelier & Founder TwisTea