Cafeïne, wat is dat nou precies? Cafeïne staat vooral bekend als opwekkend middel, maar zorgt er ook voor dat het aantal stresshormonen toeneemt en dat is niet goed voor onze gezondheid. Om deze reden ruilen steeds meer mensen hun vertrouwde kopje koffie in voor een theetje. Ze willen niet meer afhankelijk zijn van de grote dosis cafeïne die koffie heet. Wij snappen dat! Maar losse thee bevat toch ook cafeïne? Ja, dat klopt! Maar niet alle theesoorten bevatten cafeïne en het aantal milligram is echt aanzienlijk lager. Onze theesommelier Mark vertelt je er alles over!


Wat is het verschil tussen cafeïne en theïne?

Niks! Veel mensen zien dit als twee aparte stoffen maar niets is minder waar. Cafeïne en theïne is hetzelfde alleen wordt bij koffie vaak gesproken van cafeïne en bij thee van theïne.


Bevat thee cafeïne?

Ja, maar niet alle theesoorten! Alleen blends waar zwarte- of groene thee in zit bevatten cafeïne. Maar waarom is losse thee dan gezonder dan koffie? Omdat het aantal milligram cafeïne in thee aanzienlijk lager is dan het aantal milligram cafeïne in koffie. Een kopje koffie bevat gemiddeld 70 mg cafeïne, terwijl een kop zwarte- of groene thee maar 25 mg cafeïne bevat. Dat scheelt een hoop!


Welke theesoorten bevatten dan geen cafeïne?

Alle rooibos- en kruidenthee bevatten geen cafeïne! Deze theesoorten zijn daarom het beste om ‘s avonds voor het slapen gaan, of als je zwanger bent, te drinken! Dus ben je op zoek naar een gezonde, cafeïnevrije thee? Neem dan eens hier en hier een kijkje!

Mark van den Bogaart
Theesommelier & Founder TwisTea